Chemistry Quiz on Periodic Properties of Elements

Chemistry Quiz on Periodic Properties of Elements.

1. The most electronegative element in its respective period is present in:

A. Group 1

B. Group 13

C. Group 17

D. Group 18

Answer: C

 

2. Which is not correct with reference to the elements of group 18?

A. Zero electron affinity

B. Maximum ionization energy

C. Complete octet

D. Variable valency

Answer: D

 

3. An atom has electronic configuration 2, 8, 5. The atomic number of the element is:

A. 2

B. 8

C. 11

D. 15

Answer: D

 

 

4. The element calcium has electronic configuration 2,8,8,2. It belongs to:

A. Group-2, period-3

B. Group-3, period-3

C. Group-2, period-4

D. Group-4, period-2

Answer: D

 

5. Among the elements of third period, the element with highest ionization energy is:

A. Sodium

B. Silicon

C. Chlorine

D. Argon

Answer: D

 

6. Which of the following properties generally increase on moving down the group?

A. Ionisation energy

B. Non-metallic character

C. Atomic size

D. Valency

Answer: C

 

 

7. Element X forms a chloride with the formula XCl2, which is a solid with a high melting point. X would most likely be in the same group of the periodic table as:

A. Na

B. Mg

C. Al

D. Si

Answer: D

 

8. An atom has electronic configuration 2, 8, 7. To which of the following elements would it be chemically similar?

A. N(Z=7)

B. F(Z=9)

C. P(Z=15)

D. Ar(Z=18)

Answer: B

 

9. Which of the following halogens has some metallic character?

A. F

B. Cl

C. Br

D. I

Answer: D

 

 

10. Which of the following has highest ionisation enthalpy?

A. P

B. N

C. As

D. Sb

Answer: B

 

11. The similarities in the properties of group of elements are because they have the same:

A. Electronic configuration

B. Number of outer electrons

C. Atomic numbers

D. Atomic masses

Answer: B

 

12. With reference to the variation of properties in the periodic table, which of the following is generally true?

A. Atomic size increases from left to right across a period

B. Ionisation potential increases from left to right across a period

C. Electron affinity increases going down a group

D. Electronegativity increases going down a group

Answer: B

 

 

13. Among the period 2 elements the one which has high electron affinity is:

A. Lithium

B. Carbon

C. Fluorine

D. Neon

Answer: C

 

14. Which of the following statements is/are correct about the group VII (7) elements? (i) They are known as the halogens.

(ii) They all have the same melting point. (iii) They have similar chemical properties.

A. Statement (ii) and (iii)

B. Statement (i) and (iii)

C. Statement (i) only

D. Statement (i) and (ii)

Answer: B

 

15. The elements of group I are not usually found free in nature because:

A. They are very unreactive.

B. They are rare earth metals.

C. They are all man made.

D. They are very reactive.

Answer: D

16. Which gases in the following list exist as separate atoms: hydrogen, helium, nitrogen, oxygen, neon?

A. Helium and neon

B. Hydrogen and helium

C. Helium and nitrogen

D. Oxygen and nitrogen

Answer: A

 

17. The lowest ionization potential in periods is shown by:

A. Inert gases

B. Halogens

C. Alkali metals

D. Alkaline earth metals

Answer: C

 

18. Which of the following configurations represents a metallic character?

A. 2, 8, 2

B. 2, 8, 4

C. 2, 8, 7

D. 2, 8, 8

Answer: A

 

19. Which pair of the elements represented by their atomic numbers has similar chemical properties?

A. 13, 22

B. 3, 11

C. 4, 24

D. 2, 4

Answer: B

 

20. All the elements in group III have:

A. An atomic number 3

B. 3 complete subshells

C. 3 valence electrons

D. 3 electrons less than the octet

Answer: C

 

21. Ionic bonds are usually formed by combination of elements with:

A. High ionization potential and low electron affinity

B. High ionization potential and high electron affinity

C. Low ionization potential and high electron affinity

D. Low ionization potential and high electron affinity

Answer: D

 

22. Which of the following has least electron affinity?

A. Oxygen

B. Argon

C. Nitrogen

D. Boron

Answer: B

 

23. According to modern periodic law, variations in the properties of elements is related to their:

A. Atomic weight

B. Nuclear weight

C. Atomic number

D. Nuclear proton ratio

Answer: C

 

24. Which of the following is the most electropositive atom?

A. Mg

B. Al

C. S

D. P

Answer: A

 

25. Which of the following elements is a metalloid?

A. Na

B. Co

C. Te

D. Al

Answer: C

18
Liked it
No Responses to “Chemistry Quiz on Periodic Properties of Elements”
Post Comment
comments powered by Disqus